Láska zvaná burákové máslo
Běžně se setkáte též s označením arašídové máslo. Jako každé máslo obsahuje tuk, ale zároveň v sobě ukrývá vitamíny, bílkoviny, koenzym Q10, kyselinu listovou a rovněž fosfor a hořčík. Tento výrobek je doporučován i ze strany výživových poradců. Je vhodnou potravinou v rámci zdravé životosprávy. Ale! Pouze za předpokladu konzumace v optimálním množství a při koupi kvalitního výrobku, tj. ideálně bez obsahu cukru a co nejmenšího množství soli ve složení daného výrobku.
Arašídové máslo je k dostání ve dvou variantách – smooth, tj. jemné a crunchy, tj. křupavé, kde výrobek obsahuje kousky arašídů. Obě varianty jsou stejně hodnotné a náleží do zdravého jídelníčku, neboť jsou přínosem zdroje energie. Výrobek, který zkrátka oslní vaše chuťové buňky.
Proč konzumovat arašídové máslo?
- Obsahuje zdravé tuky – tj. kvalitní tuky, které jsou prospěšné a lidské tělo je potřebuje, však slouží mimo jiné i jako prevence proti srdečním chorobám, jedná se o mononenasycené mastné kyseliny a též nasycené, které mají pozitivní vliv na organismus.
- Obsah vlákniny – vláknina je velmi prospěšná pro lepší zažívání a trávení, zejména má pozitivní účinek na tlusté střevo.
- Proteiny – burákové máslo je adekvátním zdrojem rovněž rostlinných proteinů, celkově v sobě tento výrobek ukrývá prospěšné základní živiny, nezanedbatelným faktem rovněž je, že proteiny napomáhají k delšímu pocitu zasycení, tudíž je burákové máslo rovněž vhodnou variantou v případě hladu při redukci váhy, postačí 2-3 lžíce a jste zasyceni, aniž by došlo k nějakému dietnímu prohřešku, ideální je také burákové máslo s tmavým chlebem na snídani. Díky obsahu proteinů poskytne tělu i potřebnou energii.
- Draslík – arašídové neboli burákové máslo je bohatým zdrojem draslíku, což plní mnoho podstatných funkcí, jako například regulaci krevního tlaku, draslík je importantní pro ledviny, srdce i svaly. Důležité je však upřednostnit výrobek bez obsahu soli, případně pouze s minimálním množstvím.